top of page

BANGKOK

Şehir, gökdelenleri parkları caddeleriyle bir dünya başkenti. İhtişamlı tapınakları, ünlü tai masajı, gece ve gündüz pazarlarıyla sunduğu cazip alışveriş ortamları, dünyadaki en büyük ‘Çin Mahallesi’ ve otantik yemekleriyle misafirlerini büyülüyor. Günümüzde dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan Bangkok, Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre “En Sıcak Büyük Şehir.” Tayland (Siyam) Krallığı’nın başkenti, Myanmar (Burma) Krallığı tarafından işgal edilince başkent Chao Phraya Nehri'nin batı kıyısına taşınmış. Kısa sürede bu yeni yerleşimdeki güvenlik açıkları fark edilmiş ve nispeten daha güvenli olduğu düşünülen nehrin doğu kısmına geçilmiş. Oluşturulan su kanalı ile saltanatın yerleştiği bölge bir ada haline getirilmiş ve  şehir zamanla bu adanın etrafında büyüyüp genişlemiş. 

Bangkok'un İsmi

“En Sıcak Büyük Şehir.”

bangkok-1759467_1920.jpg
bangkok-4079036_1920.jpg

Şehir dünyanın en uzun ismine sahip: "Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit"

Anlamı:'Meleklerin toprakları, ölümsüzlüğün büyük şehri, Zümrüt Buda'nın konağı, Tanrı İndra’nın ele geçirilemez şehri, 9 kıymetli mücevher bağışlanmış dünyanın yüce başkenti, mutlu şehir, kraliyet sarayının güzel başkenti, meleklerin ve reankarne olmuş ruhların sonsuz toprakları, Tanrı İndra tarafından verilen ve Tanrı Vishnukarn tarafından inşa edilen şehir'.

 Uluslararası alanda Bangkok kullanılırken, halk arasında Krung Thep (Melekler Şehri) kullanılıyor. Otomobil plakalarında ise şehrin ismi Krungthep Mahanakhon...

Büyük Saray

Wat-Phra-Kaew3.jpg
büyük-saray.jpg

Başkentin Bangkok’a taşınmasından sonra 1782’de inşasına başlanan saray yüzden fazla binadan ve tapınaklardan oluşuyor. Yaklaşık 150 yıl Tayland Kralı'na ev sahipliği yapmış. Günümüzde hemen hemen tüm resmi törenler yine bu sarayda düzenleniyor. Bazı binalarının hala kraliyet ofisi olarak hizmet verdiği sarayın bir kısmı da müzeye dönüştürülmüş. Zümrüt Buda Heykeli’nin bulunduğu Wat Phra Kaew tapınağı da Sarayın dış avlusunda yer alıyor. Saray ziyareti turistler için pek kolay değil. Çok sıkı bir kıyafet yönetmeliği var. Şort ve kolsuz tişört kabul edilmiyor. Hatta sandalet bile yasaklı şeylerden. Ama kıyafet kiralayabiliyorsunuz.

Tapınaklar

Bangkok'ta, yaklaşık 500 tapınak bulunuyormuş. Biz en ünlü dört tapınağa gittik.

Wat Phra Kaew

Büyük Saray’ın içindeki tapınak Tayland’ın en önemli dini simgesi kabul edilen ve şehrin isminde de atıfta bulunulan Zümrüt Buda’ya ev sahipliği yapıyor. Heykele kral ve ailesi dışında kimsenin yaklaşmasına müsade edilmiyor. Zümrüt Buda sadece uzaktan görülebiliyor. Fotoğraf çekmek de yasak. Manevi değeri yüksek bu heykelin yılda üç kere, mevsim geçişlerinde kıyafeti değiştiriliyor ve hava şartlarına uygun pelerinler giydiriliyor. Pelerinin değiştirilmesi ulusal törenle kral tarafından yapılıyor. Bu ritüelin ülkenin iyi şansını kutsadığına inanılıyor.

Tapınakta yer alan balkon bir bölümde duvar resimleriyle Ramayana Destanı anlatılmış. Sütunlarda da aynı destanı anlatan metinler var. Balkonun kapılarını destanda da sözü edilen 'Yaksa Tavarnbal (Kapı koruma devleri)’ın heykelleri bekliyor.

Wat-Phra-Kaew2.jpg
Wat-Phra-Kaew.jpg

Wat Arun

wat-arun-(5).jpg

Başkentin ilk olarak nehrin batı kıyısına taşındığı, sonra nehrin doğusuna geçirildiğinden bahsetmiştim. İlk taşınma sırasında, ülkenin en kıymetlisi Zümrüt Buda, bu tapınağa yerleştirilmiş. Başkentin nehrin doğusuna taşınmasından sonra Zümrüt Buda da diğer tarafa geçirilmiş. Buda'nın eski ve yeni ikametgahı Wat Phra Kaew ve Wat Arun  iki karşı komşular. Arada sadece Chao Phraya Nehri var. 

Karmaşık desenlere, özenle yerleştirilmiş küçük renkli cam parçalara ve Çin porselenleri ile dekore edilmiş dört küçük kule ve ortalarında 70 metrelik görkemli bir ana kuleye sahip tapınak özellikle gün batımında nehirle beraber muhteşem bir manzara sunuyor.  Ana kuleye tırmanmak ve panoramik şehir manzarasının tadını çıkarmak da seçenekleriniz arasında. Basamaklar biraz dik, benden söylemesi. 

wat-arun-(4).jpg

Wat Pho

Wat-Pho-(1).jpg
Wat-Pho-(3).jpg

Tai masajının doğduğu yer kabul edilen tapınak 15 metre yüksekliğindeki,  43 metre uzunluğundaki “Yatan Buda” heykeli ile ünlenmiş. Budanın ayaklarının altına, sedef kakmalarla 108 övülen eylemi tasvir eden küçük buda resimleri işlenmiş. Tapınağa yerleştirilen 108 bronz kase de bu övülen eylemlere bir göndermeymiş. Ziyaretçiler bu kaselere bozuk paralar atarak kendileri için şans diliyorlar. Bu seramoni sayesinde tapınakta çınlama sesleri eksik olmuyor. Bu bozuk paralar  bilet paralarıyla beraber tapınağın ana gelir kaynağı.

Wat-Pho-(2).jpg

Wat Traimit

Wat-Traimit-(1).jpg

Çin Mahallesindeki tapınak ‘Altın Buda Tapınağı’ olarak da biliniyor. İçindeki Buda ismine yakışır şekilde som altından, yaklaşık 5,5 ton. En az  700 yıl önce yapıldığı düşünülüyor. İstilacılardan ve yağmacılardan korumak için yapıldıktan sonra üzeri alçıyla sıvanmış..Yüzyıllar boyu bu şekilde ziyaretçilerini ağırlamış. İçindeki som altın Buda zaman içinde unutulmuş. 1955’te bu tapınağa getirilirken bir kaza sonucu düşürülünce alçı parçalanmış ve Altın Buda gün yüzüne çıkmış. 2008’de şimdiki binası inşa edilmiş. 3 katlı binanın ilk iki katı Çin Kültürünün anlatıldığı bir müze haline getirilmiş. 3.katındaysa Altın Buda sergileniyor.

Wat-Traimit-(3).jpg
Wat-Traimit-(2).jpg

Sukhmvit Caddesi

Başlıksız-1.jpg

Tayland’daki en uzun cadde Sukhmvit… Bu uzun caddede Tayland’dın küçük bir minyatürünü yaşayabilirsiniz. Modaya uygun restoranlar, kafeler, büyük alışveriş merkezleri, popüler kulüpler, mistik masaj salonları, spa merkezleri, aklınıza gelebilecek birçok şeyin taklidini satan sokak satıcıları ve yaramazlık çizgileri en yukarıda gece kulüpleri…  Yokluk, yoksulluk, çaresizlik de çok uzakta değil... Caddeye açılan ara sokaklarda sizi bekliyor. Bangkok’un ünlü Skytrain'i, yani havada giden tramvayı bu caddenin üstünden geçiyor.

cadde-(1).jpg

Çin Mahallesi

bangkok-2732437_1920.jpg

Bangkok’taki Çin Mahallesinin tarihi Bangkok kadar eski. Şehir buraya taşınırken iş fırsatını görüp Çin’den göçen işçiler tarafından kurulmuş. Zaman içinde Bangkok kadar hızlı gelişerek “Dünyanın En Büyük Çin Mahallesi” haline gelmiş. Dar sokakları rengârenk tezgâhları, görüntüsü kadar kokusuyla da ben buradayım diye bağıran sokak yemekleriyle tipik bir Çin Mahallesi aslında. Ama Tayland insanıyla olan hem fiziki hem kültürel benzerlikler yüzünden bu büyük mahalle Bangkok’a karışmış durumda.

Gece Pazarları

Hava sıcaklığının yıllık ortalama 32 derecelerde dolaştığı şehirde pazarlar nispeten daha serin olduğu için akşam kuruluyor. Aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bu pazarlar sokak yemekleri ve taklit ürünleriyle ünlü.  İsimlerinin Pazar olması sizi şaşırtmasın sattıkları ürün cinsine göre kümelenmiş ve inci gibi dizilmiş küçük kübiklerde satış yapıyorlar. Yemek stantlarında canlı müziğe rastlamak bile mümkün. En ünlüleri: Srinakarin Fot Fai, JJ Green Ece Pazar (Chatchucak), AsiaTique, Ratchada Fot Fai ve Patpong. Ben bir sürü ıncık cıncık şey aldım. Dönünce çok pişman oldum keşke daha çok alsaydım :))

gece-pazarı.jpg
thailand-2391763_1920.jpg

Yüzen Pazar

damnoen-saduak-floating-market-546269_19

Bangkok gezinizi eksiksiz yapmak istiyorsanız mutlaka uğramanız gereken noktalardan biri yüzen Pazar. Son yıllarda Bangkok’tan bahsedilirken bu Pazar da muhabbette muhakkak yerini alıyor. Meyve, sebze, baharat, kıyafet, ufak hediyelikler… Aklınıza gelebilecek her şey…  Şehrin biraz dışında Nakhom Pathom şehri yakınına kuruluyor. Bindiğiniz tekne ile yine teknelerden alışveriş yapıyorsunuz. Sabah erken saatlerde kurulan Pazar öğle saatlerine kadar açık ve özellikle turistik dönemlerde çok kalabalık. Biz sıcak havada, pişirilen yemeklerin yoğun baharat kokusunu ve o kalabalığı çok cazip bulmadık, gitmedik. Yani bizim gezimiz biraz eksik...

Pattaya

Tayland'ın önemli şehirlerinden biri. Bangkok'a 2 saat uzaklıktaki şehir 1950’lerin sonlarına kadar küçük bir balıkçı köyüymüş. Vietnam Savaşı’na gelen Amerikalı askerlerin dinlenme mekanı olarak burayı seçmesiyle kaderi değişmiş. Hızla büyümüş ve gelişmiş. Günümüzde Bangkok’tan sonra ülkede ikinci büyük şehir durumunda... Eğlence sektörünün lokomotif görevi gördüğü şehir, gündüzleri denizi kumu güneşiyle geceleri birbirinden renkli kulüpleriyle turistlerin göz bebeği... 18.00’den sonra araç trafiğine kapanan şehrin en iddalı eğlence mekanı Walking Street sabaha kadar hareketli.

IMG_E9243.jpg
IMG_9365.jpg

Ayutthaya

Ayutthaya2.jpg
Ayutthaya1.jpg
bottom of page