top of page
malmö.jpg

MALMÖ

"Bir Danimarka şehri olarak kurulmuş,  Şimdi bir İsveç şehri ve iki ülkeyi  20 kilometrelik bir köprüyle birbirine bağlıyor."

Ülkenin en büyük 3’üncü şehri Malmö.

2000 yılında en yakın komşusu Kopenhag ile arasındaki 20 km'lik boğaza inşa edilen Qresund Köprüsü ile iki şehir birbirine bağlandı.

Şehir Danimarka’nın Lund Şehri’nin savunması için oluşturuldu. O dönemdeki ismi Malmhaug (kum yığını) olan şehir rıhtımı sayesinde hızla gelişerek Danimarka'nın ikinci büyük şehri haline geldi. Özellikle sularında bolca bulunan Ringa Balığı sayesinde balıkçılıkta İskandinavya’da önemli bir yere sahip oldu. Kurulduğu dönemlerde inşa edilen kalelerden sadece Malmöhus ayakta kaldı.

1658’de Roskilde Antlaşması ile İsveç’e bağlandı. Danimarka’nın böyle bir durumu hazmetmesi çok kolay değildi. 1677’de büyük bir ordu ile şehri geri alabilmek için İsveç’le savaş açtı. Ama şehir geri alınamadı.

18. yüzyılda savaşlar ve veba salgını yüzünden şehir nüfusu üçte bir azaldı. Modern limanın kurulması ve demir yolu hattının hizmete açılması ile dışarıdan göç almaya başlayan şehir, aynı yüzyılın sonlarına doğru hızla büyüdü ve Ticaret merkezi haline geldi.

Büyük Meydan (Stortorget)

1540 yılında kurulan meydan Malmö’nün en eski meydanıdır. 2500 metrekarelik meydan zamanında Avrupa’nın en büyük pazar meydanıymış. Günümüzde Festivaller ve kültür programlarına ev sahipliği yapıyor.

Merkezinde İsveç’e en görkemli dönemini yaşatan Kral Karl X Gustav'ın büyük atlı heykeli bulunuyor.

Meydanın doğu cephesinde, 1846 yılından itibaren Hollanda Rönesansı tarzında yenilenmiş cephesiyle 1544-1547 yılları arasında inşa edilmiş olan tarihi belediye binası bulunuyor.

Danimarka İmparatorluğu'nun nüfuslu zenginlerinden olan ve bir dönem belediye başkanlığı da yapmış olan Jörgen Kock'un eski sarayı Kocksa Huset Meydanın kuzeybatı köşesinde bulunuyor.

Meydanın güneyinde bulunan Hükümet Binası 16. yüzyılda inşa edilmiş.

Meydanın ünlü alışveriş caddesi Södergatan’a açılan köşesinde, 1571'de kurulan ve en eski eczane  olma özelliğine sahip Lejonet bulunuyor. Lejonet'in önündeki bando heykelleri de meydanın kıymetlilerinden.

AYRINTI

Şirin bir mekan. Güler yüzlü sempatik çalışanları var. Ben  Veggie Burger yedim, enfesti. Büyük Meydan'a (Stortorget) çok yakın. Belki siz de denemek istersiniz.

Küçük Meydan (Lilla Torg)

Büyük Meydan’dan sadece birkaç adım ötede, güzel eski binalarla çevrili, şirin bir meydan. 16.yüzyılın sonlarında Malmö Piyasası o kadar büyüdü ki, büyük meydan yetersiz kaldı ve küçük meydan kurulmuş. Küçük meydanda kurulan Pazar daha çok günlük ihtiyaçlara hitap ediyormuş; Ekmek, et, balık… Bu meydanı çevreleyen binalar görkemli saraylardan çok dönemin mesken yapılarına örnektir. Günümüzde birçok restoran ve kafeye ev sahipliği yapan meydan Arnavut kaldırımları ve otantik tarzıyla mola vermek için ideal bir yer.

Gustav Adolf Meydanı

Malmö sakinleri tarafından Gustav olarak anılan Gustav Adolfs Meydanı, Malmö'deki ikinci büyük meydan. Eski Şehrin güney ucunda yer alır. Büyük meydanla arasında sadece 400 metre var. Ağaçları ve bodur bitkileriyle parkı andıran meydanda kurulan küçük tezgâhlardan çiçek ya da meyve alınabilir. Meydan ünlü sanatçıların heykel ve çeşmeleriyle donatılmış.

Sankt Petri Kilisesi

13.yüzyıldan kalan kilise şehirdeki en eski yapıdır. Alman usulü kırmızı tuğlalarıyla yapı gotik tarzdadır. Şehir Danimarka hakimiyetindeyken inşa edilen kilise, yapıldığı dönemde ülkenin en büyük kilisesiymiş. Kulesinin yıkılışı ve bundan sorumlu tutulan bir kadının cadı mahkemeleri tarafından infazı ile hatırlanır. Kadının, kulenin yıkılışından hemen önce parmağı ile kuleyi işaret ettiği söylenir.

Kral'ın Parkı (Kungsparken)

Malmöhus Kalesi

Yapımına 1995 yılında başlanan köprü 2000 yılında hizmete açılmış. Danimarka Şehri olan Kophenhag ile Malmöyü birbirine bağlıyor. Uzunluğu 7,8 km denizden yüksekliği ise 57 metre.

Bu yapı; suni bir ada, köprü ve tünelden oluşmakta. Köprünün ilk 4 km’si su üzerinde. Burada oluşturulan yapay ada Peberhalm’den itibaren ise  köprü denizaltından yürütülen bir tünele dönüşüyor. İki katlı olarak inşa edilen köprünün alt kısmında çift yönlü bir demir yolu, üst kısmında ise dört şeritli bir kara yolu buluyor.

İskandinavya'nın en yüksek binası Torna Torso Öresund boğazındadır. İspanyol mimar,  Santiago  Calatrava  tarafından tasarlanmış ve 2005 yılında açılmıştır. 54 katlı, 147 daireli Fütüristik yapı Dünyanın ilk bükülmüş gökdeleni. Çok yeni bir yapı olmasına rağmen Malmö'nün simgelerinden kabul edilmektedir.

bottom of page