top of page

PİSA

Kuzey İtalya'daki şehir 11. yüzyıldan 14.yüzyılla kadar İtalya'daki 4 büyük deniz devletinden biriymiş. Popülaritesinde o dönemde gücün ve ihtişamın sembolü olarak yapılan Pisa Kulesi'nin de içinde bulunduğu Miracoli (Mucizeler) Meydanı önemli rol oynar. Bölge tabi ki UNESCO Dünya Mirasları listesi'nde yer alır.

"Dünyanın en çok ilgi gören kulesi, hem de yamuk. Belki de mükemmel olmaya gerek yoktur."

Pissa'nı yamuk çan kulesi, katedralden yaklaşık 100 yıl sonra inşa edilmiş. 56 metre yüksekliğindeki kule yapıldığı tarihten sonra güneye doğru eğilmeye başlamış. 5.5 derece eğik kuleden yere hayali dik bir çizgi çizsek, çizgi yaklaşık 4 metre uzağa iner. Eğilmenin sebebi; ıslak zeminin o dönemde iyi etüd edilememesi.

Ağırlık merkezi binanın içinde kaldığı için hala ayakta. 1990'da restorasyona alınmış ve uzunca bir süre kapalı kalmış. 45 cm'lik bir düzleştirme yapılmış. 2001'de tekrar ziyarete açılmış.

AYRINTI

Pissa'nın ününün kulesinin yamukluğu olduğunu söylemek yapıya büyük haksızlık olur. Dünyada benzer hesap hataları sebebiyle bir yöne eğilen bir çok yapı var. Hollanda'nın Delft şehrindeki Oude Kerk (Eski Kilise) mesela.Bu yapıların hiç birinin ünü Pissa'daki Çan Kulesi'yle kıyaslanamaz.

Bu Meydanda ayrıca  Pisa Katedrali (Duomo di Pisa), Vaftizhane (Baptisterio) ve Anıt Mezar (Camposanto) da görülecek yerler arasındadır.

Ünlü bilim adamı Galileo Galilei Pisa'da yaşamıştır. Hatta Galileo'nun, bütün cisimlerin aynı hızla ve aynı fizik kanununa uyarak düştüklerini, farklı ağırlıklardaki iki top güllesini bu kuleden aşağı bırakarak gözlemlediği iddia edilmiştir.

Şövalyeler Meydanında (Piazza dei Cavalieri) yer alan Carovana Sarayı (Palazzo della Carovana) Ünlü mimar Giorgio Vasari tarafından inşa edilmiş. ayrıca yine Vasari tarafından tasarlanmış Santo Stefano dei Cavalieri şehrin görülmeye değer diğer yapıları.

Çok ilgi gören bir mekan . Eğer kalabalık sevmiyorsanız gecenin geç saatlerinde ziyaret etmek değerlendirilebilir.   

bottom of page